Prof. Dr. Ing. Gheorghe BADEA


Gheorghe Badea este profesor universitar şi primul decan al Facultăţii de Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

A absolvit Facultatea de Instalaţii, Universitatea de Construcţii Bucureşti şi a susţinut doctoratul în domeniul Instalaţiilor şi echipamente-lor din energetica nucleară la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Bucureşti.

Membru marcant al comunităţii academice din România, autorul este preşedinte al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR), Filiala Transilvania. Din anul 2004 are calitatea de expert tehnic pentru Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din învăţământul Superior (CNCSIS).

Pe plan internaţional, este membru al Societăţii Americane de Încălzire, Frig şi Aer Condiţionat (ASHRAE) şi membru de onoare al Asociaţiei Energeticienilor din Bordeaux, Franţa.

În anul 2001 a primit diploma de “Constructor al Secolului XX” din partea Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii din România (ARACO), iar în 2004 Ordinul “Meritul pentru învăţământ” în grad de Ofiţer.

În anul 2013 a primit distincţia asociaţiei Europene „REHVA Professional Award”, pentru activitatea de cercetare îndomeniul științei, pentrucontribuția sa laîmbunătățirea eficienței energetice și a mediului interior al clădirilor.

În cei peste 30 de ani de activitate a publicat 14 cărţi şi peste 300 articole de specialitate în România şi în străinătate